Fordelen ved lucerne hø? Hvad er positivt ved det nye produkt?


Lucerne har mange positive egenskaber i forhold til hestefoder. Lucerne er en bælgplante som både indeholder struktur og protein. Lucerne hø bidrager med fibre. Fibrene i lucerne hø, og i grovfoder generelt, giver hestens fordøjelsessystem noget at arbejde med, så risikoen for f.eks. mavesår nedsættes. Lige som med alt andet hestefoder, er det vigtig at kvaliteten af grovfoderet er i top. Lucerne hø er specielt velegnet som supplement til andet godt grovfoder. For store mængder lucerne kan give en forskydning i calcium/fosforforholdet, da P-indeholder i lucerne er relativt højt i forhold til Ca-indholdet.

Grønt marktørret lucerne hø har de egenskaber der efterspørges. De fleste der har arbejdet med lucerne, ved at det kan være meget svært at bjærge ordentligt hø af lucerne. Planten har en kraftig, træagtig stængel med fine sideskud hvor blade og knopper har meget let ved at drysse, når der bliver revet og vendt i den næsten tørre afgrøde.

 

loppefrøskaller4Udgangspunktet er en mark hvor lucerneplanterne står tæt. Der er forskellige udlægsmetoder der kan indpasses i sædskiftet. To ting skal fremhæves fra dyrkningsvejledningen: Lucernefrøene skal dækkes med jord ved såning så podekulturen ikke nedbrydes af lyset. Der skal Timothe eller Engsvingel med i udsæden for at lukke tynde steder i marken. Hvis jordbund og klima ikke er helt optimalt, kan der blandes rødkløver i ved såning, men så forkortes lucernemarkens levetid.

Metoden til at få bjærget grønt og velduftende lucernehø, har været brugt af Erling Englyst i Salling gennem de sidste 17 år, hvor der er presset hø af 3 slæt hvert år. Der er indbygget en masse fingerspidsfornemmelse og erfaring, men vi kan beskrive metodens nøglepunkter.

 

Når lucernen har dannet nye små skud ved roden og vejrudsigten siger 3 dage med højt vejr, skal afgrøden skårlægges uden crimper og lægges ud i fuld bredde. Den korte tid i solen gør det nemmere at bjerge høet så det bliver grønt og lækkert – høet skal ikke være knastørt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *